http://joomlarulit.com/

Центр аналітичних досліджень

   Підвищення кваліфікації

На базі Центрального казенного підприємства пробірного контролю створені і діють навчальні курси з підвищення кваліфікації у формі короткотермінового навчання для спеціалістів суб'єктів господарювання всіх форм власності, які зайняті операціями з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням за Програмою: «Особливості експертизи дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння».

Курси розраховані на усіх, хто прагне поглибити свої знання у сфері пробірного контролю, ювелірної та банківської справи, підтвердити свою кваліфікацію, набути практичних навичок та знань при проведенні експертизи дорогоцінних металів та ювелірних виробів, справжності відбитка державного пробірного клейма, бажає підвищити свій фаховий рівень, включаючи вивчення основ законодавства, метрології, стандартизації, вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Групи набираються за напрямами діяльності, Програми постійно оновлюються. Заняття проводяться у спеціально обладнаних аудиторіях. Слухачі, які успішно пройшли навчання, отримують посвідчення встановленого зразка. Орієнтовна вартість навчання – 2160 грн. за одну особу. З 2015 року підвищили свій професійний рівень майже 200 осіб.

Крім того, Центром аналітичних досліджень проводяться науково-практичні семінари для спеціалістів вимірювальних лабораторій України, які виконують вимірювання дорогоцінних металів.

   Уповноваження (атестація) лабораторій

З 01.01.2016 набрав чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Найактуальнішим питанням цього Закону є ліквідація національної системи атестації лабораторій і встановлення системи акредитації випробувальних лабораторій згідно з міжнародним стандартом ДСТУ І8О 17025:2005 у Національному агентстві акредитації лабораторій України.

Не всі підприємства фінансово спроможні забезпечити проведення акредитації, до того ж лабораторії не готові функціонувати з дотриманням міжнародних вимог.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 25.12.2003  № 700 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 27.03.2017  № 394)  набрав чинності галузевий стандарт ГСТУ 75.1-00013480-003-2017 «Метали дорогоцінні та їхні сплави. Правила уповноваження (атестації) вимірювальних лабораторій, що здійснюють операції з дорогоцінними металами». Органом з уповноваження (атестації) призначено Центр аналітичних досліджень Центрального казенного підприємства пробірного контролю, який уповноважений Міністерством фінансів України здійснювати атестацію вимірювальних лабораторій на право проведення метрологічних робіт з дорогоцінними металами, сплавами та матеріалами, що їх містять.

Правила поширюються на вимірювальні лабораторії або інші структурні підрозділи підприємств та організацій всіх форм власності, що проводять вимірювання хімічного складу і властивостей дорогоцінних металів, сплавів та матеріалів, що їх містять (далі – вимірювальні лабораторії). Для вимірювальних лабораторій казенних підприємств пробірного контролю, що належать до сфери управління Мінфіну України, уповноваження (атестація) є обов'язковою.

   Виконання функції координатора Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань

Програми міжлабораторних порівнянь результатів вимірювань (надалі – МПР) або програми професійного тестування лабораторій (надалі – ВЛ) є обов’язковим і невід’ємним елементом зовнішнього контролю якості результатів вимірювань у лабораторії та відіграє важливу роль при оцінці компетентності лабораторії  як під час її уповноваження (атестації), так і протягом контролю її діяльності. Участь лабораторії в МПР є обов’язковою вимогою основних міжнародних та національних нормативних документів. Перевірку точності результатів вимірювань  у ВЛ шляхом МПР здійснює координатор, призначений встановленим порядком.

Центр аналітичних досліджень Центрального казенного підприємства пробірного контролю затверджено координатором МПР відповідно до наказу ДП «Укрметртестстандарт» № 47 від 19.11.2015. Головним завданням Центру аналітичних досліджень  як координатора МПР є:

  • забезпечення єдності вимірювань дорогоцінних металів, сплавів та матеріалів, що їх містять;
  • оцінка точності виконання вимірювань кожної ВЛ – учасника раунду МПР;
  • надання ВЛ інформації щодо якості та стабільності їх роботи з метою виявлення причин, що призводять до помилкових результатів вимірювань;
  • надання методичної допомоги в складанні та проведенні коригуючих заходів та перевірка дієвості їх виконання шляхом проведення контрольних міжлабораторних порівнянь.

Рекомендована періодичність проведення МПР та участі в них вимірювальних лабораторій, які виконують вимірювання дорогоцінних металів, сплавів та матеріалів, що їх містять, – не менше двох разів на рік. Вартість одного раунду – 360 грн разом з ПДВ. Результати участі ВЛ в МПР підлягають офіційному визнанню і беруться до уваги при проведенні  уповноваження (атестації).

   Виконання функції секретаріату Технічного комітету стандартизації

Виконання робіт зі стандартизації у напрямі роботи з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням. Відповідно до статті 8 розділу II Закону України «Про стандартизацію» одним із суб'єктів стандартизації є Технічний комітет стандартизації (далі – ТК), повноваження якого передбачені статтею 15 розділу II цього Закону.

ТК 32 «Ювелірна промисловість» був створений ще у шістдесяті роки та у 2012 році офіційно передав свої повноваження Державній пробірній службі України і припинив свою діяльність. Державною пробірною службою України, в свою чергу, було створено ТК, оновлено склад та подано на затвердження до Мінекономрозвитку України, але наказу про надання повноважень ТК не видано. Всі минулі роки роботи зі стандартизації за цим напрямом діяльності проводились Державною пробірною службою України.

З набранням чинності з 03.01.2015 новим Законом України «Про стандартизацію» питання виконання робіт зі стандартизації є надзвичайно актуальним. Нормативні документи, що стосуються роботи з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, потребують негайного повного перегляду, так як вони були створені ще 40-50 років тому та основні з них мають бути скасовані.

Згідно з наказом від 12.06.2017 № 145 Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» утворено технічний комітет стандартизації «Ювелірна промисловість», надано йому реєстраційний номер 186 та уповноважено Центральне казенне підприємство пробірного контролю Міністерства фінансів України здійснювати функції секретаріату технічного комітету стандартизації 186 «Ювелірна промисловість» (далі – ТК 186).

Створення ТК186 дасть можливість переглянути всі чинні нормативні документи та в перспективі розробляти нові і вносити зміни та доповнення до чинних документів. До ТК  залучено представників  різних напрямів роботи з дорогоцінними металами:  казенних підприємств, виробників ювелірних виробів, переробних підприємств, асоціації ломбардів, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і т.д.

Для забезпечення діяльності ТК 186 призначено:

головою ТК 186 — директора Центрального казенного підприємства пробірного контролю Міністерства фінансів України Іванишина Івана Юрійовича;

відповідальним секретарем ТК 186 — начальника Центру аналітичних досліджень Центрального казенного підприємства пробірного контролю Міністерства фінансів України Резван Катерину Анатоліївну.

_____________________________________________________________________________________________

Контакти:

Начальник Центру аналітичних досліджень Резван Катерина Анатоліївна

Кабінет 101

Телефон 206-70-35

Факс 206-70-36

E-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.